Olen aloittanut tämän vuoden neulomalla ja lukemalla joulunpyhinä kaikki kolme (tähän mennessä ilmestyneet) Lankakauppa-kirjat. Minua on ihmetyttänyt kirjoissa käytetty käsite vetosolmu, kun on puhe neuleen aloittamisesta - mikä ihmeen vetosolmu? Itse en ole moisesta aloituksesta ikinä kuullutkaan. Onkohan tässä nyt kyseessä suomentajan ihkaoma termi vai neulotaanko Jenkeissä jotenkin eri tavalla kuin Suomessa? Muutenkin tuo neulontasanasto on kirjoissa kummallista, en ymmärrä esimerkiksi mitä tarkoitetaan, kun puhutaan silmukoiden siirtämisestä puikolta toiselle - eivätkö ne siirry ihan itsestään, kun neule etenee, siis vasemmalta puikolta oikealle! Ja miten niin neuleeseen muka jää reikiä, jos aloittelija pudottaa silmukoita? Minun kokemukseni mukaan pudonnut silmukka purkaa tiensä aloituskerrokseen asti, jos sille ei tee mitään. Olen vähän pettynyt koko trilogiaan muutenkin, lopultahan ne ovat sieltä kevyemmästä päästä tyypillistä amerikkalaista ihmissuhdesoppaa. Olisin odottanut, että Pienen lankakaupan perustajan yksinhuoltajavuosista olisi kerrottu enemmän ja kenties vähän realistisemmin. Nykymaailmassa ei varmaan kovin monella ole onnea kohdata varakasta haltijatarkummitätiä, joka tuosta vaan alkaisi sponsoroida rahattoman henkilön riskibisnestä. No, satuahan tuo kaikki kai onkin, ei sitä tarvitse niin tosissaan ottaa.

Olen neulonut keltaisella Kelo-langalla yhden pikkulaukun ja aloittanut toista vielä pienempää. Kelo on muuten ihanaa, mutta aika löysäkierteistä, saa olla tarkkana, ettei tee suttuista jälkeä. Tänään täytyy hakea vielä yksi kerä (n. 800 g) lisää, että tilaustyöt valmistuvat. Siis eikun tuonne ihanaan talvikeliin työntymään. Ja ei, en ole perustanut omaa neulontayritystä, teen vain eräälle entiselle työkaverilleni laukun, jonka hän tilasi Lucian-markkinoilla tarjolla olleiden tilalle.

Myöhemmin:

Langanhakureissulla eksyin katselemaan pariakin neulomisen perusteosta ja huomasin, etten taida tietää neulomisesta mitään. Varsinkin toisessa ale-kirjassa selostettiin kaikki juurta jaksain kuvien kera, silmukoiden luomisesta puikko-otteisiin. Nyt tiedän, että otteitakin on ainakin kaksi, kynäote ja veitsiote. Neiti Marple käyttää nähdäkseni kynäotetta, sillä olen aina ihmetellyt miten hän sysii lankaa ja puikkoja aivan kummallisesti! Veitsiote on itselleni luontevin, vaikka en ole koskaan sen nimitystä kuullutkaan. Silmukoita taas voi luoda ainakin kolmella ellei neljällä eri tavalla. Olisi varmaan pitänyt ostaa se kirja, mutta jos muutaman minuutin selailulla sain jo noin paljon selville ---