Jees, järkeväähän se onkin aloittaa Lundby-talon kunnostus nyt, kun olen kohta lähettänyt kaikki mittakaavaan sopivat kalusteet pois ympäri Suomea. Mutta aloitin kumminkin ja kyllä talossa riittääkin roplaamista varmasti monesti viikoksi. Ja sitten pitäisi vielä kalustaa se alusta loppuun uusilla huonekaluilla ynnä muulla.


Tässä on lähtötilanne. Olen aikaisemmin päällystänyt talon ulkoapäin, joten sille en tee nyt mitään, paitsi paikkailen sieltä täältä, jos prosessin kestäessä tulee vaurioita. Onneksi talossa on vain kolme ikkunaa. Mietin eilen, että otanko kovasti kellastuneet ikkunankarmit kokonaan pois vai irrotanko vain ja yritän jollakin valkaista, maalaamalla vaikka. No, ei tarvitse miettiä enää - irrottaessani yksi karmi hajosi, joten päätin heivata muutkin ja laittaa tilalle omat viritykset, kunhan siihen asti pääsen. Oranssi kokolattiamatto on alkuperäinen, tummanruskean olen laittanut samaan aikaan kuin ulkoverhoilun, mutta nyt saivat matot kyytiä. Liottelin niitä lämpimällä vedellä ja hiersin paperialustaa pois peukalolla. Peukalo on osoittautunut hyväksi työkaluksi, säilyy näppituntuma työhön!



Eteishalli vaatii myös aika paljon työtä. En tiedä mitä portaiden kaiteelle on aikoinaan tapahtunut, mutta talon saadessani se näytti siltä, että joku oli sulattanut sen pois. Portaatkin olivat ajan (ja tupakansavun, luulen) kellastuttamat, joten käänsin ne nurin ja liimasin kokoon, mutta kaide jäi tuollaiseksi tyngäksi. Sen tilalle pitää ostaa uusi tai laittaa tykkänään uudet portaat. Tuossa näkyy vaaleata boordia, jolla aion vuorata eteishallin, ellen muuta keksi. Talo oli alkuperäisissä väreissään niin synkkä, että päätin tehdä siitä mahdollisimman vaalean.



Kylpyhuoneosasto on surkeassa kunnossa, vesivahinkoja sattunut varmaan. Labyrinttimäinen seinäpaperi on minun laittamaani, mutta uusiksi menee tämäkin tila. Saatan rakentaa tähän saunan ja pienen wc:n, en vielä tiedä.



Keittiöön halusin jättää jotakin alkuperäistä eli peräseinän tapetin. Se ei ollut niin kärsineen näköinen kuin muut talon seinäpaperit. Halusin nähdä, putoaako se seinästä, jos lakkaan sen. Ei pudonnut. Saa siis jäädä. Oranssi seinä oikealla muuttunee jollakin tavalla, samoin ikkunaseinä. Lattia on jo riivitty pois, se oli korkkimattoa jäljittelevää paperia.



Etenen huone kerrallaan. Tällainen tulee yläkerran (makuu)huoneesta. Sain tuon ruusupaperin ystävältäni Elvi T:ltä, se on jonkin lehden mainoskirjeen kirjekuoren sisäpuoli. Tein kiinnittäessäni virheen - levitin liiman suoraan seinään, ja paperi jäi ikävästi kupruille. Kuprut tosin näyttävät yön aikana tasoittuneen, joten ehkä jäljestä tuleekin siisti. Ikkunaseinän päällystin toisin, levitin liiman paperiin, enkä seinään, ja jälki oli parempaa (eihän oikessakaan remontissa tapettiliisteriä seinään sivellä!). Lattia on tässä vielä harkinnassa. Päällystin ohuen kartongin kiiltävällä lahjapaperilla ja mietin, liimaanko lattian kiinni vai annanko jäädä puoli-irtonaiseksi. Sitten vain lattialistoja etsimään ja kiinnittämään. Ja ikkunanpokia tietysti.